• Home
  • Ambassadeurs
  • Kim Van Oncen: “België heeft topontwerpers, we mogen best chauvinistisch zijn”

Kim Van Oncen: “België heeft topontwerpers, we mogen best chauvinistisch zijn”

Kim van Oncen
Actrice Kim Van Oncen lanceerde net haar eerste kledinglijn met Belgisch familiebedrijf JBC en is dit jaar ook het gezicht van de Week van de Belgische mode. Lees hier waarom ze zich actief inzet voor merken van eigen bodem.

 

Hoe is je passie voor Belgische mode ontstaan?

Ik ben altijd al een modeliefhebber geweest. Dat is me met de paplepel ingegeven, mijn mama was er ook echt mee bezig. Daarnaast draag ik Belgische mode een heel warm hart toe. Ik vind dat we best chauvinistisch mogen zijn en onze lokale handelaars mogen steunen.

Onze mode is heel veelzijdig en heeft veel troeven, maar ik denk dat ze soms nog niet geliefd of gekend genoeg is bij het Belgische publiek. Ik merk dat er nog een aantal vooroordelen zijn en ik ben dan ook heel blij dat ik mee kan proberen om die de wereld uit te helpen.

En dat doe je ook. Gaan we je nog meer kunnen bezig zien in de Belgische modescène?

Ja, ik wil me echt inzetten voor de Belgische mode. Mijn ambassadeurschap ligt ook mooi in lijn met de collectie die ik net ontworpen heb voor JBC. Dat is trouwens een langetermijnsamenwerking, dus er volgen nog meerdere. Ik doe zulke dingen altijd op gevoel, en het verhaal klopt gewoon. Het voelt authentiek en juist. Beetje bij beetje neem ik mijn plekje in.

Probeer je die voorliefde voor Belgische merken ook door te trekken in andere aspecten van je leven, zoals interieur, literatuur, muziekkeuze…?

Ik trek het wel door, ja. Tegenwoordig wordt er veel online gekocht - corona heeft daar ook een beetje voor gezorgd natuurlijk -, maar ik blijf het toch gezellig vinden om te gaan kijken, voelen, ruiken. De Kloosterstraat in Antwerpen is bijvoorbeeld een van mijn favoriete straten om ter plaatse te gaan. Vanaf ik tijd en ruimte heb, zal ik de eerste zijn om daar de sfeer te gaan opsnuiven.

Zijn er Belgische merken die je verrast hebben, waarvan je niet wist dat ze Belgisch waren?

Arabel Atelier vind ik een heel tof merk. Die zijn heel duurzaam bezig: ze maken prachtige jurken met Arabische invloeden en verhuren die voor feestjes. Ik had onlangs een van hun ontwerpen aan op een trouwfeest en ik kreeg constant de vraag van waar het kwam. Eigenlijk is het geniaal om dan te kunnen zeggen: ‘je kan dit kopen, maar je kan het ook huren’. Qua duurzaamheid is dat top, hé. Bovendien zien de jurken er heel internationaal uit, maar wij kunnen dat dus ook. België heeft echt topontwerpers en niet genoeg mensen weten dat.

(Lees verder onder de afbeelding)

Kim Van Oncen x JBC (2)

Ten slotte: leeft Ik Koop Belgisch ook in jouw omgeving?

Ja! Ik werk natuurlijk in een sector waar veel mensen bezig zijn met dat soort dingen, maar ik vind wel dat het meer en meer leeft. Ook online, en dat kan ik alleen maar toejuichen. Het was een moeilijk jaar voor veel sectoren, ook voor de Belgische mode, en ik merk dat er toch wel een zekere solidariteit is. Daar zijn we heel dankbaar voor. We hopen dat we er zo terug bovenop komen, en dat dit het jaar van de heropleving gaat worden!

Belgische mode is iets om trots op te zijn. Daarom organiseren Mode Unie, de federatie voor de zelfstandige detailhandel, en Creamoda, de Belgische modefederatie voor merken en producten, de Week van de Belgische mode. Van 11 tot 17 oktober zetten meer dan 90 Belgische merken en 900 winkels hun troeven in de kijker om zo een groter bewustzijn te creëren over de voordelen van het kopen van Belgische producten. 

Blijf op de hoogte van creativiteit van hier.

We beloven je gegevens niet te delen met derden en hanteren strikte gebruiksvoorwaarden zoals omschreven in ons privacybeleid.